Gravitacija i cerebralna paraliza: kako utiče na vaše dete

Autor Sam B | 14. juna 2018. godine

Gravitacija je moćna.

Možda se pitate: zašto je gravitacija posebna za osobe sa cerebralnom paralizom? Gravitacija utiče na sve, zar ne?

Istina je da gravitacija utiče na sve. Gravitacija je izvor naše mišićne snage. Razmislite o tipičnom razvoju: sve glavne prekretnice vezane za kretanje su različite verzije rada protiv gravitacije. Guranje  ruku i kolena. Povlačenje da sednete. Povlačenje da stojite. To su sve pokreti protiv gravitacije, zar ne? Gravitacija je sila protiv koje se naši mišići bore/odguruju, gde dolazi do izražaja snaga mišića. Zamislite koliko su astronauti slabi kada se vrate sa dugog putovanja van atmosfere: to je zato što njihovi mišići imaju vrlo malo mogućnosti da se bore protiv nečega.

Uticaj gravitacije na osobe sa cerebralnom paralizom

Gravitacija utiče na decu sa cerebralnom paralizom na nekoliko načina. Prvo, zato što njihovi mišići nisu baš tako jaki i teže se koordiniraju, teže je boriti se protiv gravitacije. Kao rezultat toga, deca sa CP provode više vremena u položajima koji zavise od gravitacije. To znači da, osim ako se ne koristi odgovarajuća oprema za pozicioniranje, mala deca sa CP imaju tendenciju da provode više vremena ili ležeći ravno ili ležeći u tzv. kolevka položaju. Ovaj jednostavan faktor neupravnog položaja može imati trajne efekte na posturu. Da li ste znali da ovo utiče na razvoj grudnog koša? Kada se rodimo, naša rebra su u horizontalnom položaju. Dok se krećemo kroz tipične prepreke da bismo mogli da sedimo i stojimo, gravitacija povlači naša rebra tako da se naginju nadole. Hajde, odmah opipajte svoja rebra i osetićete da su usmerena nadole. Ovo je idealan položaj za naša rebra da podrže naša pluća dok se pomeraju za normalno disanje. Ako se deci sa cerebralnom paralizom ne pruži prilika da budu u uspravnom položaju dok rastu, rebra će ostati horizontalna što otežava disanje.

Još jedan glavni način na koji gravitacija utiče na mnogu decu sa CP je, kasnije u životu, tokom hodanja. „Čučeći hod” (Criuch gait) je vrlo uobičajena karakteristika CP, i to je otprilike ono kako i zvuči: dete hoda savijenih kolena. Postoji nekoliko uzroka za ovaj tip hodanja, kao što su skokovi rasta i spastičnost, ali i gravitacija takođe ima veliki uticaj. Pošto gravitacija vuče telo nadole, kolena se savijaju, a mišići nogu moraju biti dovoljno jaki da savladaju to povlačenje. Pošto deca sa CP obično imaju slabije mišiće, gravitacija može biti toliko jaka da kolena ne mogu da se ispruže.

To su samo dva od  načina na koje gravitacija utiče na decu sa CP, ali ima ih još mnogo pošto se svaki pokret koji radimo vrši protiv gravitacije (osim ako plivamo ili se slučajno nalazimo u svemiru!). Čak i ako samo sedimo, naša glava i torzo moraju da rade da bi ostali uspravni.

Pa šta da radimo povodom toga?

Prva stvar je da budete sigurni da ste dobili pravu opremu od ranog detinjstva. Deca koja ne sede do 6 meseci treba da dobiju adaptivnu opremu koja će im omogućiti da sede uspravno, a ako ne stoje od 12 do 18  meseci treba da dobiju opremu koja ih podržava u stojećem položaju. 1 Prilagodljiva oprema će im omogućiti da budu postavljena protiv gravitacije, koja ne samo da podržava pravilno poravnanje grudnog koša, već im takođe pomaže da rade na kontroli trupa i vrata, i omogućava im da izdrže težinu kako bi im kosti bile jake.

Druga stvar je, naravno, terapija! Intenzivan motorički program poput onoga koji se nude u Centrima za rehabilitaciju, radiće na jačanju mišića da bi mogli da prevaziđu gravitaciju i baviće se njihovom sposobnošću da izvode sve antigravitacione pokrete a za sedenje,  za stajanje, hodanja i tako dalje.

Objavljeno u : Cerebral PalsyConductive EducationPhysical Disabilities and tagged Assistive DevicesGravityOccupational TherapyPhysical Therapy

Izvor: 1. Gericke, T. (2006). Postural management for children with cerebral palsy: Consensus statement. Developmental Medicine & Child Neurology, 48, 244.