Podiatech OPCT anatomski ulošci

Apsolutna je istina da se priroda nikako ne da prevariti, da je starenje neminovno, a sa njim i degenerativni procesi. Oni se jako rano uoče najpre na koži i lokomotornom aparatu. Da bi smo na primer stopalima obezbedili pravilno funkcionisanje i odsustvo bola, moramo se o tome pobrinuti na vreme. Ključ za to leži u njihovoj nezi i održavanju fiziološkog, prirodnog položaja koštano-zglobnih struktura stopala. U suprotnom, osim bola u stopalima, on će se često javiti i u kolenima i donjem delu leđa.

Centralno mesto u prirodnom funkcionisanju stopala i otklanjanju bola u celoj osovini tela zauzima anatomski uložak u Vašoj obući. Naučno, Leticija Bergen sa Savojskog Univerziteta u Francuskoj je objasnila ovu povezanost i zaključke iznela u stručnom časopisu “Revue du podologie”. Zaključuje da anatomski ulošci statistički značajno utiču blagotvorno na stanje lokomotornog aparata. Oni omogućavaju bolju raspodelu pritiska na gazećoj površini stopala, apsorbuju udare pri hodu i trčanju, ali objašnjen je i način na koji ulošci sprečavaju prevelike i opasne ekskurzije stopala. Stručno, one se zovu “ˇoverpronation” I “underpronation”, tj. spoljašnja i unutrašnja i rotacija stopala, kao na slici a. Odgovarajućim ulošcima biomehaniku hoda vraćamo u normalu, prikazano u sredini na slici b. Neku orjentaciju na ovu temu može Vam dati i Vaša obuća ako pogledate njen đon kao na slici c.

Anatomski ulošci PODIATECH Sidas medical se svrstavaju u najnaprednije anatomske uloške, ne samo zbog materijala i same strukture prilagođene svima individualno, već i zbog same tehnologije uzimanja mera i izrade. Sam proces traje desetak minuta. Otisci se uzimaju pomoću fiksacije otiska vakuumskim sistemom uredjaja, na određenoj podlozi. Potom se vrši korekcija kojom želimo da stopalo dovedemo u prirodni položaj. Za to vreme se izabrani model, npr. za uobičajeno korišćenje, sport i sl., zagreva do određene temperature i ubacuju u otiske koje su stopala ostavila sa početka procesa. Ponovo se staje na njih i nakon par minuta se hlađenjem ulošci trajno oblikuju po dobijenom otisku. Korisnik uloške preuzima odmah.